Liss-Tansen XC (“Blå slinga” – Liss-Tansen & Ol-Larsberg)


Runt Ol-Larsberg och Liss-Tansen finns några av de vackraste stigarna och det här är en slinga om är riktigt fin från sadeln.

Gå till största delen på fina slingrande stigar i vacker natur men även en del mer utmanande branta partier samt en härlig downhill-körning. En del är så kallad ”double-track”.

Delar av den rör man sig på  Gästrikeleden och Rönnåsjoggen och den är väl uppmärkt (främst pilar, och blå markeringar men även markeringar med gul / grön sprayfärg) – och tveka inte att testa någon av alla de andra stigarna!

Vid starten vid sjön Liss-Tansen finns en enklare servicestation samt bra plats för att parkera bilen.

Ladda ner
Tyvärr är det problem med just hödprofilen, men det kommer åtgärdas.

Ledbeskrivning


Från parkeringen vid sjön Liss-Tansen följer man Gästrikeleden norrut under de första 500 metrarna, efter det avviker leden åt höger på fina stigar och efter cirka 1,3 km viker den av upp vänster mot ett hygge för lite mer teknisk cykling uppför, som sedan övergår till härlig utförskörning. Här kan man istället för att vika av nedåt direkt fortsätta Gästrikeleden upp till det gamla brandtornet på Häståsen och en mäktig utsikt!

Leden fortsätter sedan återigen på fina stigar fram mot Ol-Larsberg (ungefär vid 4km) – riktigt häftig cykling med mäktiga vyer och lite brantare backar.

Från Ol-Larsberg är det åter igen fina stigar hela vägen tillbaka till starten vid Liss-Tansen.

Alternativa sträckningar


  • Vill man korta ned längden något och uteslutande cykla stigar utan några större utmaningar kan man man när leden svänger skarpt vänster upp mot hygget längs en gammal skogmskainsväg (efter cirka 1,3km från Liss-Tansen) istället ta höger för att efter några hundra meter åter vara tillbaka på leden. Även vid Ol-Larsberg kan man istället för att svänga av från skogsvägen (vid cirka 4km) fortsätta längs den och sen ta ned höger istället för att cykla upp på berget. Men en tur upp på Ol-Larsberg rekommenderas – så lämna om inte annat cyklarna och ta en promenad!
  • För en cirka 18 km lång tur kan man utgå från Rönnåsen och ta Rönnåsslingan upp för skidbacken för att sedan ha en utförskörning med fin utsikt nedför baksidan av berget, när Rönnåsslingan går ihop med Rönnåsjoggen (vid en “trevägskorsning” med skyltar som visar de olika lederna) tar man höger och följer Rönnåsjoggen en bit innan man tar ned vänster och är på den här slingan (skyltat med blå pil). Efter att man cyklat runt på dessa stigar och kommer tillbaka där man tog av cyklar man rakt fram tillbaka till trevägskorsningen där man nu tar vhöger och sedan följer den stigen ned till grusvägen tillbaka till Rönnåsen.

 

Längd
cirka 12 kilometer

Stigning
135 meter

Start
Lämpligen från parkeringen vid Liss-Tansen (skyltad från Ulvstavägen). Där finns även grillplats och utedass.

Koordinater
60.86698, 16.57341 (WGS84 DD LAT, LONG)

Se även
Rönnåsslingan Rönnåsen – Ol-Larsberg (lämplig led från Rönnåsen och Rönnåsstugan)

Underlag
Stig & grusväg

Uppdaterad
Sidan är senast uppdaterad den 19 juli 2020

VIDEO