Åmot runt


Fin stigcykling i och runt Åmot som till största delen går på stigar och mindre skogsvägar men även kortare enstaka delar på bilväg. Vid ungefär 9km på nedanstående karta bjuds man på en längre, fin utförskörning på stig genom skogen.

Man får se stora delar av Åmot och stigen passerar (helt eller alldeles bredvid) Tempo, Bunges Kapell, Åmotsparken, badplatsen vid Masugnsdammen och många fina ställen där man kan fika, vila eller bara njuta av natur och utsikt.

Ladda ner

Ledbeskrivning


Den rekommenderade riktningen är att man cyklar den östra delen medurs, medans man cyklar den västra delen moturs.

Beskrivningen utgår från korsningen Nordanåvägen /Långholmsvägen (Från Bruksvägen, Tempo, Åmotsvägen 546 cyklar man upp förbi gamla kiosken och startar cirka 600 meter upp längs Nordanåvägen).

Börja med att följa vägen en bit för att sedan vika ned höger och följa elljusspåret, man kommer sedan ned till väg 546 där man tar vänster och följer den en kort sträcka innan man tar höger ned på Påhslbrovägen.

Precis när man passerat över ån tar man höger och följer stigen längs ån tillbaka mot centrum och Tempo. När man kommer fram till Tempo tar man vänster och följer asfaltsvägen mot Masugnsdammen, därefter följa man främst stigar via skjutbanan till Svartandal och sedan grusväg och asfaltsväg tillbaka mot centrum igen. Möjlighet finns här för en avstickare till Bunges kapell, annars följer man delvis Gästrikeleden förbi Åmotsparken och tillbaka förbi Konsum igen.

Längd
cirka 13,7 kilometer

Stigning
120 meter

Start
Det går att starta till exempel från Tempo mitt i byn eller från parkeringen vid Åmots-parken

Koordinater
60.963364, 16.441796 (WGS86 DD LAT, LONG) – Parkeringen Åmotsparken

Underlag
Stig & grusväg

Uppdaterad
Sidan är senast uppdaterad den 19 juli 2020